Djokovič sa stal víťazom A-skupiny, postúpil aj Murray

10.11.2012 Celý región

Londýn 10. novembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal po Švajčiarovi Rogerovi Federerovi druhým semifinalistom Turnaja majstrov v londýnskej 02 aréne.

V úvodnej piatkovej dvojhre zdolal ako nasadená jednotka päťku "pavúka" Čecha Tomáša Berdycha v dvoch setoch 6:2, 7:6 (6) a suverénnym spôsobom vyhral základnú A-skupinu. Vo večernom dueli so postup ďalej zabezpečil Škót Andy Murray po triumfe nad Francúzom Jo-Willfriedom Tsongom.

Djokovič v prvom sete duelu s Berdychom dominoval, dvakrát prelomil podanie súpera a získal ho jasne vo svoj prospech. V druhom dejstve si obaja hráči držali svoje podanie a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom mal Berdych za stavu 6:3 k dispozícii tri setbaly.

Djokovič však následne získal päť bodov v rade a upravil vzájomnú bilanciu s českou jednotkou už na 11:1 vo svoj prospech. Rodák z Valašského Meziříčí po druhej prehre už stratil šancu postúpiť do semifinále.

Djokovič ako svetová jednotka

Djokovič po treťom triumfe na tohtoročnom Masters neskrýval radosť.

"Na postup do semifinále mi stačilo získať set, no nechcel som pripustiť žiadne špekulácie. Išiel som na kurt s cieľom zvíťaziť a som rád, že sa mi to podarilo. Odohral som veľmi dobrý zápas, najmä v prvom sete a na konci tajbrejku," povedal zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu pre akreditované médiá. Djokovič bez ohľadu na výsledok v anglickej metropole zakončí rok ako svetová jednotka.

Murray tretí semifinalista

Britský tenista Andy Murray sa stal tretím semifinalistom dvojhry. Šampión US Open vyhral v záverečnom vystúpení v A-skupine nad Francúzom Jo-Willfriedom Tsongom v dvoch setoch 6:2 a 7:6 (3). V nedeľňajšom semifinále nastúpi proti víťazovi B-skupiny.

Stačil jeden set

Domácemu obľúbencovi stačilo proti Tsongovi získať na postup jeden set a to sa mu podarilo hladko hneď v tom v prvom, keď po dvoch brejkoch už viedol 4:0 a napokon vyhral úvodné dejstvo 6:2. Po zápase priznal, že nevedel úplne presne, či mu stačí aj jeden set. Kouč Ivan Lendl ho na dvorec vyprevádzal iba s tým, aby nešpekuloval a sústredil sa iba na víťazstvo.

"Nevedel som presne, čo potrebujem. Až pri zmene strán na konci prvého setu som sa spýtal empajrového rozhodcu, či som postúpil alebo nie a on odpovedal, že áno," vysvetľoval Murray.

Brit aj v druhom sete súperovi hneď zobral podanie, ale Tsonga ešte stav vyrovnal a vynútil si tajbrejk. "Som typ človeka, ktorý sa nikdy nevzdá," povedal francúzsky hráč, ktorý v Londýne prehral všetky tri duely. "Niekedy nehráte dobrý tenis a iba bojujete, snažíte sa a veríte, že to bude lepšie. To bol aj môj prípad na tomto turnaji."

A-skupina:
Novak Djokovič (1-Srb.) - Tomáš Berdych (5-ČR) 6:2, 7:6 (6)
Andy Murray (3-V. Brit.) - Jo-Willfried Tsonga (7-Fr.) 6:2, 7:6 (3)

Tabuľka:
1. Novak Djokovič (1-Srb.) 3 6:1 3:0
2. Andy Murray (3-V.Brit.) 3 5:3 2:1
3. Tomáš Berdych (5-ČR) 3 3:5 1:2
4. Jo-Wilfried Tsonga (7-Fr.) 3 1:6 0:3
/za menom nasleduje poćet zápasov, pomer setov, pomer výhier a prehier/
 

Vyberte región